Cider is door zijn veelzijdigheid een drank die op vele momenten en bij vele gerechten gedronken kan worden. Natuurlijk is cider ook prima te verwerken in talloze gerechten.
Wij geven u hier graag lekkere en mooie recepten met een bijpassend cider advies. Smakelijk!

Uiensoep met cider en Stilton-boter

Wist u dat uien en cider heel goed samen gaan? In plaats van witte wijn om uien af te blussen is een droge cider een prima alternatief! Probeer daarom eens deze uiensoep met een Stilton-boter.
In dit recept hebben we gebruik gemaakt van Pips Dry Cider, maar elke droge cider is geschikt. Dit recept is voor 4-6 personen en u heeft het volgende nodig:

Voor de soep
2 eetlepels boter, 1 kilo uien, in halve ringen gesneden, 500 milliliter droge cider, 2 liter kippenbouillon of groentebouillon, 225 gram vastkokende aardappel, geschild en in blokjes gesneden, 2 laurierblaadjes, zout en verse zwarte peper, 1 theelepel gedroogde tijm.

Voor de Stilton-boter
4 eetlepels boter, op kamertemperatuur, 2 eetlepels room, 4 eetlepels Stilton kaas, gekruimeld en op kamertemperatuur, 1 eetlepels fijn gesneden verse peterselie, 1 eetlepels fijn gesneden verse bieslook.

Smelt de boter in een pan met stevige bodem en voeg de uien toe. Laat dit op een middelhoog vuur bakken voor 10 tot 15 minuten of tot de uien zacht en bruin zijn. Blus de uien af met de cider en laat dit voor de helft inkoken. Voeg nu de tijm, laurierbladeren, bouillon, aardappelen en een beetje zout toe en laat dit voor 15 minuten koken op laag vuur. Verwijder daarna het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel. Proef de soep en breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout.
Meng de boter, Stilton kaas en room samen met de peterselie en de bieslook goed door elkaar. Serveer de soep in kommen en voeg een eetlepel van de Stilton-boter toe aan elke kom. Garneer dit eventueel met wat verse fijn gesneden peterselie of bieslook.

Kunt u geen Stilton vinden? Geen probleem, gebruik dan een andere blauwschimmelkaas zoals bijvoorbeeld Gorgonzola.

Wentelteefjes met cider

Wentelteefjes zijn altijd een goede manier om oud brood op te maken. Maak ze nog specialer door het brood te weken in cider! In dit recept maken we gebruik van La Ferme Billy Fruité: een zoete en fruitige cider, maar elke zoete cider is hiervoor geschikt. Voor een kindvriendelijke versie van dit recept raden wij Pom Pétillant van Les Bulles Ardennaises aan. Om vier porties te maken heeft u het volgende nodig:
wentelteefjes met cider
2 eieren
120 ml melk
120 ml zoete cider, zoals La Ferme Billy Fruité
½ theelepel kaneel
Snufje nootmuskaat
Snufje zout
8 sneeën oud witbrood, krentenbrood of brioche

Klop de eieren los en meng deze met de melk, cider, kaneel, zout en nootmuskaat. Leg de sneeën brood in een braadschaal of grote pan, schenk het mengsel hierbij en laat het brood weken tot alle vloeistof is opgenomen. Keer de sneeën brood regelmatig om zodat beide kanten goed doorweekt zijn. Bak het brood vervolgens in een pan met boter tot beide kanten goudbruin zijn. Besprenkel de wentelteefjes voor het serveren eventueel met wat extra cider en wat rood fruit.