Nederlandse cidermakers

Cider is helaas een relatief onbekende drank in Nederland. Dat is eigenlijk vreemd, want Nederland is immers een echt appelland en in veel andere appellanden is het drinken van cider heel gewoon. In de US en Canada is real cider zelfs booming. De laatste jaren leggen meer en meer appelboeren en liefhebbers zich toe op het maken van een mooie cider. Op deze pagina presenteren wij de Nederlandse cidermakers die je in onze winkel kunt vinden.

Firma Appel en Peer

Een mooie naam, al zeggen wij het zelf, die de lading ook hier goed dekt! Appel en Peer maakt frisdroge appelciders uit hoogstamboomgaard de Voorne in Heerewaarden. De boomgaard is gelegen op een oud fort en ongeveer 120 jaar geleden aangeplant. Het grootste deel van de bomen is dan ook van deze leeftijd. In de loop van de tijd zijn er natuurlijk wel bomen bijgeplant en vervangen, iets wat hoort bij het onderhoud van een hoogstamboomgaard.
De boomgaard wordt op dit moment beheerd door Natuurmonumenten. Dit houdt in dat er geen bestrijdingsmiddelen of meststoffen worden gebruikt. Wel wordt de ondergrond van het voorjaar tot voor de oogst begraasd, wat voor natuurlijke bemesting zorgt en de diversiteit in begroeiing onder de boomgaard versterkt.
De cider is een initiatief van Anita Koster en Jan Willem Pette.

www.firma-appel-en-peer.nl

Redlove appelboomgaard

Redlove

De Redlove appel is een twintigtal jaren geleden in het wild ontdekt in het Zwitserse Thurgau. In Nederland is Jacco Merkens uit Werkhoven de enige teler die dit nieuwe ras kweekt. Duurzaamheid, kwaliteit en het zoveel mogelijk vermijden van bestrijdingsmiddelen staan hierbij voorop. Behalve dat de appel na twintig jaren veredelen prima geschikt is als handappel, maakt Jacco in samenwerking met o.a. Betuws Wijndomein ook appelcider, moes en sap van deze appel. Het karakteristieke rode vruchtvlees geeft het sap een rijk aroma en een friszure balans.

www.redloveappel.eu

Elegast

Elegast maakt cider van appels uit hoogstamboomgaarden in de buurt van Utrecht. In historische landgoederen worden deze bijzondere landschapselementen met oude rassen in stand gehouden, maar weinig of niet geoogst. Om een nieuw inkomstenmodel ervoor te genereren voor organiseert Elegast oogstdagen voor vrijwilligers, waarna appelcider gemaakt wordt van de bijzondere soorten.
De opvatting is in Nederland vaak geweest dat er geen cider te maken is van onze appels. Dat daar speciale ciderappels voor nodig zijn. Dat is zo als je een Britse of Franse stijl cider wil maken.
Toen Elegast-oprichter Arjen Meeuwsen in Portland, Oregon, woonde, merkte hij de grote populariteit van cider, die gemaakt wordt van de gewone hand- en kookappels die wij ook kennen. Als landschapsarchitect was hij bekend met de instandhoudingskosten en teruglopende subsidies voor onrendabele boomgaarden. Tegelijkertijd merkte Arjen dat veel leeftijdsgenoten op zoek zijn naar een kans om meer buiten te zijn en actief iets te maken met elkaar. Daarom besloot hij bij terugkomst een Amerikaanse stijl cider te maken. Samen met studievriend Teun Durlinger maakt hij dit bijzondere streekproduct, dat voor onder andere Staatsbosbeheer nieuwe inkomsten genereert.

www.elegastdistillery.com

Jan Westerlaken UWE Betuwe Cider

UWE / Groot Merm

UWE Betuwe Cider wordt gemaakt in de Betuwe, om precies te zijn in het buurtschap Merm in Elst. Daar maakt Jan Westerlaken cider van appels uit zijn eigen boomgaard. Op zijn boerderij Groot Merm wordt al generaties lang fruit geteeld. Negen jaar geleden zijn er Engels en Franse ciderappelbomen aangeplant. Het maken van cider is nu uitgegroeid tot een van de voornaamste bedrijvigheden voor hem en zijn bedrijf Groot Merm. Het persen, fermenteren en bottelen vindt allemaal plaats op de boerderij.

www.uwecider.nl

UWE

Pomona

Jan van Wagenberg merkte tot zijn verrassing dat veel van onze buurlanden cider maken, maar dat Nederland daar niet aan mee doet. Hier wachtte hem de mooie taak om zijn professionele loopbaan op te geven om cidermaker te worden. Zijn familie zat al in de fruitverwerking en sinds 2006 is hij in het bezit van een boerderij met veel oude appelbomen.
Pomona Cider is ontstaan uit belangstelling voor de cider uit Spanje, waar hij veel is geweest. De boomgaard van Jan bevat zo’n 30 (merendeels) oud-Hollandse hoogstambomen en tien ciderappelbomen. Verder worden appels vergaard uit omringende boomgaarden. De ciders worden op een koude temperatuur gefermenteerd en niet gefilterd of gepasteuriseerd.

RAM

Arjan de Hoon en Thomas Luberti begonnen twee jaar geleden met het brouwen van bier. Het brouwen beviel hen wel, maar er waren al zo veel bierbrouwers. Daarom besloten ze zich te richten op het maken van appelcider: een gewaagde en eigenwijze beslissing, want zo gangbaar is cider nog niet in Nederland. Later sloten Corné van Drogenbroek en Maarten Baldee zich aan en zo ontstond de Rotterdamse Appel Maatschappij, oftewel: RAM. De eigenwijze ciders van RAM worden gemaakt van Hollandse appels en zijn 100% puur.

www.ramcider.nl

RAM cider

De Gulderling

In het rustieke dorpje Zoelen, gemeente Buren, heeft Dorette Koster een hectare met 90 oude hoogstambomen. In de biologisch gecertificeerde boomgaard groeien oude rassen appels, peren en pruimen. Dorette maakte al een aantal jaren sap en verkocht ook fruit. Van huis uit microbiologe, wilde ze toch iets meer en met behulp van een fermentatiedeskundige van de Landbouw Universiteit Wageningen werden in 2014 de eerste schreden gezet op het cider pad. Na een zeer goede oogst in 2015 heeft ze Diederik Beker van Betuws Wijndomein gevraagd haar te helpen. Het eerste resultaat: 950 flessen Gulderling debuut.

www.degulderling.nl

Gulderling

Steve’z

Al drie generaties lang teelt de familie Diks met veel liefde en passie peren. Na een tijd lang in de fruitteelt actief te zijn geweest werd de aandacht van Frank Diks getrokken naar de teelt van druiven, met het idee om hier wijn van te gaan maken. Het idee om van de peren uit eigen teelt een drankje te gaan maken zat echter ook al een paar jaar in zijn hoofd. Zo ontstond de samenwerking met wijnmaker Diederik Beker van het Betuws Wijndomein om een ambachtelijke perencider te maken. Na een aantal onderzoeken en testen resulteerde dit in een unieke samenstelling van Nederlandse perenrassen uit eigen boomgaard. De heerlijke frisfruitige peren groeien in het Utrechtse dorpje Schalkwijk en in het plaatsje Meteren in de Betuwe.

www.stevez.eu

Steve's Perencider

De Vergeten Appel

De ambachtelijke ciders van De Vergeten Appel worden gemaakt van klassieke Nederlandse appels die niet meer voor de commerciële markt worden geteeld. Deze vergeten appels zijn uitsluitend afkomstig van kleine boomgaarden en van particulieren uit Tilburg en omgeving. Er worden in deze boomgaarden geen bestrijdingsmiddelen of meststoffen gebruikt, dus de appels zijn biologisch en puur natuur. De gebruikte appels worden met de hand geplukt zodat niks wordt verspild.
De ciders worden gemaakt van 100% puur sap en zijn op de fles nagegist. Deze gisting op de fles geeft de friszure, ietswat droge ciders een zeer aangename bubbel.

www.devergetenappel.nl