Koken met cider en ciderazijn

Cider is door zijn veelzijdigheid een leuke drank die op vele momenten en bij vele gerechten gedronken kan worden.
Natuurlijk is cider ook prima te verwerken in talloze gerechten.
Gebruik daarvoor een speciale kookcider, zoals de Cidre Fermier de Cuisine van de Ferme des Landes of de cider die je bij het gerecht gaat drinken.
Wij geven je hier graag lekkere en mooie recepten met een bijpassend cider advies. Smakelijk!

Uiensoep met cider en Stilton-boter

Wist je dat uien en cider heel goed samen gaan? In plaats van witte wijn om uien af te blussen is een droge cider een prima alternatief! Probeer daarom eens deze uiensoep met een Stilton-boter.
In dit recept hebben we gebruik gemaakt van Pips Dry Cider, maar elke droge cider is geschikt. Dit recept is voor 4-6 personen en je hebt het volgende nodig:

Voor de soep
2 eetlepels boter, 1 kilo uien, in halve ringen gesneden, 500 milliliter droge cider, 2 liter kippenbouillon of groentebouillon, 225 gram vastkokende aardappel, geschild en in blokjes gesneden, 2 laurierblaadjes, zout en verse zwarte peper, 1 theelepel gedroogde tijm.

Voor de Stilton-boter
4 eetlepels boter, op kamertemperatuur, 2 eetlepels room, 4 eetlepels Stilton kaas, gekruimeld en op kamertemperatuur, 1 eetlepels fijn gesneden verse peterselie, 1 eetlepels fijn gesneden verse bieslook.

Smelt de boter in een pan met stevige bodem en voeg de uien toe. Laat dit op een middelhoog vuur bakken voor 10 tot 15 minuten of tot de uien zacht en bruin zijn. Blus de uien af met de cider en laat dit voor de helft inkoken. Voeg nu de tijm, laurierbladeren, bouillon, aardappelen en een beetje zout toe en laat dit voor 15 minuten koken op laag vuur. Verwijder daarna het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel. Proef de soep en breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout.
Meng de boter, Stilton kaas en room samen met de peterselie en de bieslook goed door elkaar. Serveer de soep in kommen en voeg een eetlepel van de Stilton-boter toe aan elke kom. Garneer dit eventueel met wat verse fijn gesneden peterselie of bieslook.

Kun je geen Stilton vinden? Geen probleem, gebruik dan een andere blauwschimmelkaas zoals bijvoorbeeld Gorgonzola.

Wentelteefjes met cider

Wentelteefjes zijn altijd een goede manier om oud brood op te maken. Maak ze nog specialer door het brood te weken in cider! In dit recept maken we gebruik van La Ferme de Billy Fruité: een zoete en fruitige cider, maar elke zoete cider is hiervoor geschikt. Voor een kindvriendelijke versie van dit recept raden wij de Pom Pétillant van Les Bulles Ardennaises aan. Om vier porties te maken heb je het volgende nodig:
wentelteefjes met cider
2 eieren
120 ml melk
120 ml zoete cider, zoals La Ferme Billy Fruité
½ theelepel kaneel
Snufje nootmuskaat
Snufje zout
8 sneeën oud witbrood, krentenbrood of brioche

Klop de eieren los en meng deze met de melk, cider, kaneel, zout en nootmuskaat. Leg de sneeën brood in een braadschaal of grote pan, schenk het mengsel hierbij en laat het brood weken tot alle vloeistof is opgenomen. Keer de sneeën brood regelmatig om zodat beide kanten goed doorweekt zijn. Bak het brood vervolgens in een pan met boter tot beide kanten goudbruin zijn. Besprenkel de wentelteefjes voor het serveren eventueel met wat extra cider en wat rood fruit.

Koolsalade met ciderazijn dressing

Rode kool met appel is een bekende en zeer goede combinatie, zeker wanneer deze wordt verwerkt in een frisse koolsalade. Gecombineerd met een dressing met appelciderazijn is deze salade een uitstekend bijgerecht voor bijvoorbeeld een pittige bonenschotel, een (vega)burger of gewoon bij een simpele tosti.

Voor 4-5 personen heb je het volgende nodig:Koolsalade met ciderazijn dressing
Voor de salade:
200 gr. rode kool
200 gr. bloemkool
100 gr. sla (zoals romaine, kropsla of eikenblad)
2 kleine wortels
1 Appel
75 gr. geroosterde walnoten, grof gehakt
Voor de dressing:
1 ½ eetlepel mayonaise
3 eetlepels ciderazijn
3 eetlepels zachte plantaardige olie (zoals walnootolie of zonnebloemolie)
1 ½ theelepel suiker
¼ theelepel mosterd
Peper en zout

Begin met het bereiden van de groenten: Was de groenten, snijd de rode kool en de sla in repen, de bloemkool en appel in kleine stukjes en de wortel in linten. Meng alles goed door elkaar. Bereid nu de dressing: meng hiervoor alle ingrediënten bij elkaar en roer tot een gladde dressing ontstaat. Giet de dressing over de salade en meng het geheel nog eens goed door elkaar. Strooi de geroosterde walnoten over de salade en het is klaar om geserveerd te worden.