Cidermaker Italië: Maley Montblanc Cider

Maley Montblanc is een Italiaanse ciderproducent gevestigd in de Aosta Vallei in de Italiaanse Alpen.
In dit gebied werd van oudsher veel cider gemaakt en gedronken. Tijdens het bewind van Mussolini werd de productie van cider in Italië verboden omdat cider te “buitenlands” werd bevonden. De in het gebied aanwezige boomgaarden werden verwaarloosd en raakten in vergetelheid.

Gianluca Telloli, die wijnmaker is, was in 2010 op bezoek bij een wijnmaker in de Aosta Vallei toen hij voor het eerst in aanraking kwam de Raventze appel; een zoete appel die tannine en zuur bevat en dus uitermate geschikt is om cider van te maken. Tijdens een tocht door het gebied rond de Aosta Vallei ontdekte hij dat er op de grens tussen Italië en Frankrijk op een hoogte van 1000 meter talloze oude boomgaarden zijn waarin o.a. (Raventze) appelbomen en perenbomen staan. Aan deze bomen groeien de appelen en peren waarvan vroeger in de Aosta Vallei de cider werd gemaakt. De meeste boomgaarden zijn zo’n honderd jaar oud en staan vol met hele hoge appel- en perenbomen. De weides daaronder worden gebruikt voor begrazing en in sommige gevallen ook voor landbouw.
Vanaf het moment dat Gianluca Telloli in aanraking is gekomen met de Raventze appel en de prachtige oude boomgaarden rond de Aosta vallei heeft ontdekt, is hij zich volledig gaan toeleggen op de productie van cider. Hij gebruikt daarvoor de appelen afkomstig uit de oude appelboomgaarden in het grensgebied; sommige boomgaarden liggen in Italië, anderen in Frankrijk. Met respect voor tradities en omgeving en gebruikmakend van oude productiemethoden produceert hij elegante en verfijnde ciders.

www.maleymontblanc.com

Maley appelboomgaard in de Aosta vallei

Kelder met Maley Cider