Diner

Vanuit onze overtuiging dat niet alleen iedereen maar ook voor elk moment de juiste cider gevonden moet kunnen worden, doen wij hier een aantal suggesties voor verschillende momenten en daarbij lekkere en leuke cider – spijs combinaties.
Heeft u nog lekkere tips voor ons? Laat het ons weten!

fruits de mer

Zeevruchten

Pomze la Ferme d’Hotte
Een biologische droge cider uit de Pays d’Othe, wat tegen de Champagnestreek schuurt. Dankzij de licht minerale afdronk is deze cider een verschrikkelijk mooie begeleider van oesters of een plateau fruits de mer.

Dupont Cuvée Colette
De topper van het huis Dupont is echt beendroog. De Cuvée Colette vormt een prachtige combinatie met oesters of andere schelpdieren, maar kan ook prima met gerookte vis zonder te worden overschaduwd.

Geroosterd lam

Newtons In Bottle Fermented Perry
Een aanrader van de cidermaker zelf, waar wij helemaal achter staan. De frisse droge peer vraagt er gewoon om. Deze perry heeft mooie peren tonen met een klein tannine bittertje.

Kip

Pomze Menez Brug (Cornouaille AOP)
Deze cider, geselecteerd door restaurant Pomze in Parijs, heeft een klein bittertje in zijn afdronk, een beetje aardse tonen en genoeg tannine om een geroosterde kip aan te kunnen.

Ferme de la Poulardière
Een biologische cider die door zijn frisse appeltonen de ideale disgenoot van poulet à la Normande is, kip gegaard in de cider.

gegrilde kip

Kruidig, pittig eten zoals een Thaise curry

The Cotswold Cider Company ‘No Brainer’
De licht zoete tonen van de No Brainer pakken het pittige van een Thaise curry fraai op. Samen komen ze helemaal in balans.

Perry’s Grey Heron
Deze cider voor de iets gevorderde drinker combineert een fruitzoetje met een licht bittere en frisse afdronk en gaat volop een verbinding aan met de kruidige scherpte van een groene curry.

Geroosterd varkensvlees

Newtons Golden Blush
De krachtige appel met een mooie bitter fruit balans vormt een prima begeleider van geroosterd varkensvlees.

Millwhites Rumcask
Deze kruidige cider, gerijpt op oude rumvaten, heeft ronde appelige tonen met een rum accent. Heerlijk bij een stukje geroosterd buikspek.

Zoet dessert

Hier zijn een aantal doux (=zoete) ciders prima op hun plaats. Maar een ice cider of cidre de glace is vaak de ultieme begeleiding. Cidre de glace wordt gemaakt door cryoconcentratie: een proces waarbij het ongegiste sap sterk gekoeld wordt. Het waterige bestanddeel in het sap kristalliseert en kan verwijderd worden. Hierdoor ontstaat een zeer geconcentreerd sap.
Zo’n cidre de glace is Dupont Givre. Een tarte Tatin in de fles: hoog geconcentreerd, karamelachtige tonen maar ook gedroogd fruit als perzik, rozijnen en zwarte bes. Deze cider in combinatie met een stukje tarte Tatin is echt ongelofelijk lekker.

dupont-givre

Kaas

Er zijn een honderdtal verschillende combinaties mogelijk natuurlijk, een paar zijn gewoon zo voor de hand liggend dat we ze bijna overslaan…

Camembert Fermier, een licht aardse, mooie romige, beetje pittige boerencamembert gaat het beste met een cider uit de buurt. Wij hebben daarvoor de ultieme begeleider, namelijk de Pomze Les Vergers de Chouquet, eveneens uit Camembert.

camembert

In de Pays d’Auge, het hart van de calvadosstreek, worden kazen ook weleens gewassen in de calvados. Dit om de roodflora te bevorderen. Het levert een kaas op met een wat scherpere smaak en echt wat calvados tonen. Domaine Dupont, gelegen in deze streek en zelf zeker geen onverdienstelijk calvados producent, maakt de Cidre Réserve. Deze cider wordt gelagerd op eikenhouten vaten, die gebruikt zijn voor calvados, hetgeen een een-tweetje scoort met de kaas.

cave-aged-cheddar

Matured Cheddar

Cheddar heeft ten onrechte een slechte naam. Vergelijk het met Gouda kaas die overal slecht nagemaakt wordt. De beste vind je bij de bron en als hij dan ook nog eens goed gerijpt is, roept het hartige van de kaas om een zoete tegenhanger. The Wonder van Once Upon A Tree is dat. Gemaakt van dessertperen geeft deze iced pear wine tegengas bij de kaas en samen vormen ze een perfect duo.