Cidermakers Frankrijk

Met gepaste trots presenteren wij hieronder de cidermakers uit Frankrijk wiens ciders en/of poirés wij in onze winkel verkopen. Voornamelijk uit Normandië en Bretagne, maar bv. ook uit de Champagne-Ardennes.

Ferme de Billy
Ferme de Billy

Vlak bij Caen in Normandië (het dorpje Rots) produceert de familie Vauvrecy sinds de jaren ’80 cider en calvados. In de boomgaarden van Ferme de Billy staan, naast een oud kapelletje, ongeveer 24.000 appelbomen van 16 verschillende appelrassen zowel hoogstam als laagstam. De cider wordt gebotteld terwijl hij nog fermenteert waardoor natuurlijk koolzuur ontstaat.

www.fermedebilly.fr

Eric Bordelet

Eric Bordelet is misschien wel een van de meest bejubelde cidermakers wereldwijd. Bijna 25 jaar geleden maakte Bordelet een carrièreswitch als sommelier bij het Parijse 3-Michelinsterrenrestaurant Arpège en nam hij het heft in handen van de familieboomgaarden. In het Normandische Charchigné teelt hij op biodynamische wijze zo’n 20 appelcider- en 15 poiréperensoorten. Na het met de hand plukken en 3-9 weken drogen, wordt het fijngesneden fruit met een houten pers handmatig geperst. Het resultaat na enkele maanden gisting bij 5-10 graden: verfijnde ciders en poirés.

www.ericbordelet.com

Séhédic Cidre
François Séhédic

Het Bretonse familiebedrijf Séhédic bestaat sinds 1950 en is biologisch gecertificeerd. Séhédic heeft bijna 20 hectare aan boomgaarden in de streek Fouesnant. In deze boomgaarden telen zij zo’n dertig verschillende soorten ciderappelen. Het merendeel van deze soorten, zijn soorten die van oorsprong uit de streken Fouesnant en Cornouaille komen. Ongeveer 1/3 deel van de bomen zijn hoogstam bomen, de overige laagstam. Er wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. De appelen worden gedeeltelijk met de hand geplukt en verder geraapt met een speciale machine: de ramasseuse automotrice. Ook bij de productie van de cider combineert Séhédic authentieke methodes met moderne apparatuur.

www.cidre-sehedic.fr

Pomze Cidres

Het restaurant Pomze in Parijs heeft meer dan 10 jaar ervaring met Franse ciders en het combineren van deze ciders met eten. Eigenaar Daniel Dayan selecteerde een uniek assortiment kwaliteitsciders die kenmerkend zijn voor de streek waar ze vandaan komen. De ciders zijn door de producenten op lokatie gebotteld voor Pomze. Op dit moment importeert Appels en Peren zeven Pomze ciders uit vijf verschillende streken in Frankrijk: Charlotte Corday en Vergers du Chouquet (Pays d’Auge AOP), Ferme de la Sapinière – Omaha Beach (Bessin), Guillevic Nicol (Sud Morbihan), La Ferme d’Hotte (Pays d’Othe) en Melenig en Menez Brug (Cornouaille AOP).

Les Bulles Ardennaises

Sinds half jaren negentig is deze cidrerie in Lalobbe (Champagne-Ardennes) in bedrijf. De zeven cider boomgaarden worden bestierd door Etienne en Blandine Capitaine. Behalve ‘normale’ cider en poiré maken ze nog een groot aantal andere dranken op basis van cider met toevoegingen van fruitsap. Verder in het assortiment van Les Bulles: een groot aantal vruchtensappen, azijn van poiré en cidre en een alcoholvrije mousserende appeldrank.

www.lesbullesardennaises.com

Cidrerie Lalobbe

Ferme de la Poulardière

In Saint-Fraimbault (Orne, Basse-Normandie) staat sinds 1998 de biologisch gecertificeerde boerderij van de broers Dominique, Michel en Stephane Leroyer. Zij produceren cider, poiré, fruitsappen en vinaigre de cidre. Het is een gemengd bedrijf waar de melkkoeien zorgen voor de bemesting van de boomgaarden tijdens het groeiseizoen.

www.lapoulardiere.com

Ferme de la Poulardière

Manoir du Kinkiz

Manoir du Kinkiz, een Franse ciderproducent uit Bretagne, produceert ciders die regelmatig in de prijzen vallen. Kennis die generaties lang is doorgegeven zorgt voor ciders van kwaliteit en met  bijzondere smaken.  In de eigen boomgaarden worden 21 verschillende appelrassen gekweekt die  handmatig worden geraapt. De ciderappels worden vervolgens zorgvuldig tot een blend samengesteld, gemalen, gefermenteerd en op eikenhouten vaten gerijpt.

www.cidre-kinkiz.fr

Cidrerie Manoir du Kinkiz

Ludovic Capelle

dupont-b01

Famille Dupont

Het Domaine Famille Dupont is gelegen in het hart van de Normandische regio Pays d’Auge in Victot-Pontfol. Het is een familiebedrijf dat top calvados en ciders produceert. In eigendom van de familie sinds 1916 en vanaf 1980 door Etienne Dupont echt gespecialiseerd in deze dranken.
Zijn zoon en dochter zijn nu verantwoordelijk voor het bedrijf dat als zeer modern gezien kan worden. De benadering van cider is ook wat anders dan bij andere producenten: ze hebben hiervoor een wijnmaker in dienst. Het resultaat is een gevarieerd assortiment ciders voor verschillende momenten.

www.calvados-dupont.com

Guillaume Château de Lézergué
Château de Lézergué

De Cidrerie de Château de Lézergué is gelegen in de Bretonse streek Cornouaille. Een streek die een lange traditie kent op het gebied van cider maken.
De drie broers (Guillaume -op de foto hierboven-, Matthieu en Joseph) maken hier met passie hun met medailles onderscheiden ciders. Château Lézergué heeft zo’n 30 hectaren appelboomgaarden, die door hun ligging en de grond waarop ze staan, ciderappelen van uitzonderlijke kwaliteit opleveren.

www.chateau-lezergue.com

Théo Capelle

Het ciderhuis van Théo Capelle is een familiebedrijf in Normandië waar de kennis al generaties lang wordt doorgegeven en waar veel belang aan familiewaarden wordt gehecht. In 2007 is het bedrijf overgenomen door zoon Ludovic, maar Théo is nooit ver weg van de boerderij.
De ciders en calvados die zij produceren wordt uitsluitend gemaakt van appels uit eigen boomgaarden. Het sap wordt langzaam gefermenteerd en tijdens het proces veelvuldig getest om tot de beste kwaliteit te komen. Vervolgens wordt de cider op de fles nagegist en krijgt het de kans verder te rijpen in de kelders van het ciderhuis tot het smaakvolle en bruisende ciders zijn.

www.theo-capelle.com

Jasmine en Ficelle mascottes van Théo CapelleJasmine en Ficelle, mascottes van Cidrerie Théo Capelle