Appelciderazijn

Er bestaan vele gezondheidsclaims voor appelciderazijn (ook wel ciderazijn of appelazijn). O.a. dat je ervan afvalt, dat het helpt bij eczeem en dat het je bloedsuiker en cholesterol omlaag brengt. De laatste twee lijken bevestigd te zijn: www.bbc.com/news

Appels en Peren heeft in ieder geval ciderazijn in het assortiment omdat het simpelweg erg lekker is in een dressing voor salades.
Onze appelciderazijn wordt net als cider gemaakt van ciderappels en door ons rechtstreeks geïmporteerd van de makers.

Op dit moment hebben wij vijf soorten ciderazijn in onze winkel, waarvan er één perenciderazijn is.

Vinaigre de Cidre
Ferme de la Poulardière

Biologisch gecertificeerde, troebele appelciderazijn die gemaakt wordt van dezelfde ciderappels als de cider van deze boerderij. Tenminste twee jaar gerijpt in open eikenhouten vaten. Zonder toevoegingen en ongepasteuriseerd.vinaigre-de-cidre-appelciderazijn

Herkomst: Frankrijk (Normandië)
Inhoud: 50cl
Prijs: € 4,95
UITVERKOCHT

Cidr’Aigre
Les Bulles Ardennaises

Een verfijnde, licht troebele appelciderazijn van de cidrerie van de familie Capitaine in Lalobbe (Champagne-Ardennes). Op basis van 100% appelcider, zonder toevoegingen.cidraigre-appelciderazijn

Herkomst: Frankrijk (Champagne-Ardennes)
Inhoud: 50cl
Prijs: € 5,50

Poir’aigre
Les Bulles Ardennaises

Iets speciaals, want dit is een perenciderazijn. Gemaakt dus op basis van perencider (poiré) en uiteraard zonder toevoegingen. In het flesje is de azijnmoeder zichtbaar. Bijzonder geschikt voor salades, maar ook voor het déglaceren van vis.poiraigre-perenciderazijn

Herkomst: Frankrijk (Champagne-Ardennes)
Inhoud: 25cl
Prijs: € 4,70

Vinaigre de Cidre
Ferme des Landes

Sinds 1997 produceert Jehan Lefèvre zijn eigen ciders, sappen en azijn op zijn boerderij Les Landes in Bretagne. Al zijn producten zijn biologisch, gemaakt van eigen en lokale appels en zijn gemaakt van 100% puur sap zonder toevoegingen. Deze appelciderazijn is ongefilterd en ongepasteuriseerd met een fruitige zuurheid.

Herkomst: Frankrijk (Bretagne)
Inhoud: 75cl
Prijs: € 4,75

Cider Vinegar
Burrow Hill

Burrow Hill maakt in Kingsbury Episcopi (Somerset) al meer dan 150 jaar cider. Deze Engelse cider vinegar is gerijpt in eikenhouten vaten. Het resultaat is een ongepasteuriseerde ciderappelazijn met een volle body en frisse, fruitige zuurheid.Burrow Hill Cider Vinegar 50cl

Herkomst: Verenigd Koninkrijk (Somerset)
Inhoud: 50cl
Prijs: € 4,75

 

appelciderazijn in eikenhouten vaten

Recept: gepekelde groenten met appelciderazijn

Azijn wordt veel gebruikt voor het inmaken van groenten. Een appelciderazijn is hier dus ook uitermate voor geschikt. De ciderazijn draagt niet alleen bij aan het conserveren van de groenten, maar zal ook een aangename en vooral interessante smaak geven.

Voor de pekelwater (voor een pot van 400-500 ml)
240 ml appelciderazijn
240 ml water
100 gram suiker
2 eetlepels zout
2 theelepels mosterdzaad
De gewenste groenten, bijvoorbeeld komkommer, courgette, paprika of augurken.

Zorg eerst dat de weckpot die gebruikt gaat worden, goed gesteriliseerd is. Dit kan door de pot in kokend water onder te dompelen of door het in de vaatwasser te doen.

Meng de ciderazijn, het water, suiker, zout en mosterdzaad in een pannetje en breng dit op laag vuur zachtjes aan de kook. Roer ondertussen zodat de suiker en het zout oplossen in het water. Haal het pannetje van het vuur wanneer het kookt en zet het even opzij om wat te laten afkoelen.

Bereid dan ondertussen de groenten en kruiden voor. Was alles goed, snijd het eventueel in het gewenste formaat en stop het in een pot. Giet het pekelwater over de groenten wanneer dit een beetje is afgekoeld. Wanneer er heet water op zachte groenten wordt gegoten, kan het zijn dat de groenten slap worden en in moes veranderen. Vul de pot tot de net onder de rand met het pekelwater en sluit de pot goed af. In de koeling blijven de groenten 3-4 weken goed.